„Fii Corect – Fii Responsabil – Prima Clipa Conteaza

Este un program care are ca scop cresterea nivelului de educatie medicala in randul societatii, mai ales in randul tinerilor. Obiectivele acestui program fiind: 1. Realizarea de sesiuni de informare asupra importantei cunoasterii notiunilor de prim ajutor; 2. Cursuri de prim ajutor periodice, care constau in 30h de pregatire teoretica si practica; 3. Realizarea echipei de prim ajutor ASMV care va avea ca scop: participarea la instruirea cursantilor, acordarea de asistenta de prim ajutor, sprijinirea echipajelor medicale in situatii de urgenta; 4. Realizarea de echipe de prim ajutor in cadrul liceelor, formate din elevii liceului care au fost pregatiti prin training-uri suplimentare in acordarea primului ajutor. Ne dorim schimbare mentalitatii si constientizarea societatii asupra IMPORTANTEI PRIMELOR CLIPE.


The Beauty of Smiling (Frumusetea zambetului)

 Prin această activitate am dorit să atragem atenția asupra importanței unui zambet sanatos! Sunt multe persoane care se confrunta cu probleme dentare si evita sa zambeasca. Este important primul contact cu o persoana, in zilele noastre se pune accentul pe prima impresie, pe aspect!


Misiune de salvare – simulare

Punerea in aplicarea a unui scenariu de salvare a unor victime din accindet de elicopter a avut ca scop atragerea atentiei asupra importanteti cunoasterii notiunilor de prim ajutor de catre societate (mai ales tinerii) pentru a intervenii la locul accidentului si de a sprijini echipele specializate de interventie si cresterea eficientei echipei de prim ajutor ASMV. Simularea a constat in acordarea primului ajutor victimelor din cadrului unui accident aviatic – prabusirea unui elicopter.

Half a second

In urma experientei acumulate in cadrul ASMV de catre voluntarii care au alta ocupatie decat cea medicala au constientizat si au decis sa arate si altor persoane importanta cunoasterii notiunilor de prim ajutor si a voluntariatului medical. Astefel s-a ajuns la aceasta idee de a imbina arta fotografica cu medicina. Unul dintre membrii activi ASMV, fotograf profesionist va surprinde prin obiectivul aparatului foto imagini care sa arate cat de important este sa cunosti notiunile de prim ajutor.


Nu mi-e frica de doctor!

Program ce se adreseaza copiilor de varsta prescolara, cu scopul de a reduce, intr-un mod ludic, frica copiilor de doctor si de mediul spitalicesc si in acelasi timp, ofera posibilitatea studentilor la medicina sa invete mai multe despre pediatrie si le da oportunitatea lucrului cu copiii. Obiectivul principal il reprezinta crearea unei atmosfere de incredere, unde copiii se confrunta cu problema “spitalul si boala”.


Prima Clipa prin Culoare

In urma experientei acumulate in cadrul ASMV de catre voluntarii care au alta ocupatie decat cea medicala au constientizat si au decis sa arate si altor persoane importanta cunoasterii notiunilor de prim ajutor si a voluntariatului medical

Cupa Maritimo La Ciclism

In data de 27.05.2012 in parcarea de la Maritimo s-a desfasurat evenimentul Cupa Maritimo la ciclism. La acest evenimen ASMV a fost invitat ca si partener pentru asigurarea asistentei medicale si de a promova educatia mediala in randul participantilor si spectatorilor. In cadrul evenimentului membrii asociatiei au acordat primul ajutor in momentul aparitilor evenimentelor medicale si o demonstratie de acordarea a primului ajutor in caz de accindet cu bicicileta in care s-a suspicionat fractura de coloana cervicala, multiple fracturi la nivelul membrelor si plagi.


Caravana ONG-urilor 

S-a desfasurat in data de 20.05.2012 in cadrul Centrului Comercial Maritimo, unde mai multe ong-uri au fost invitate. La aceasta caravana ASMV a participat cu un stand unde a proiectat activitatile desfasurate pana in acest moment, a realizat sesiuni de discutii cu persoanele interesate de ong-uri expunand importanta educatiei medicale in societatea constanteana si a pus in practicta doua simulari de prim ajutor unde membrii asociatiei au aratat ce inseamna sa stii sa acorzi primul ajutor, angrenand in aceasta simulare persoane care nu cunosteau notiunile de prim ajutor.


Condu Preventiv – Prima Clipa Conteaza

In parteneriat cu Club SeaSideRoads, Directia Judeteana de Tineret Constanta, Cetrul Antidrog, Temco, Centrul Medical Provita 2000 a desfasurat in perioada 05.05 – 30.11.2012 proiectul Condu Preventiv –  Prima Clipa Conteaza ce a avut ca obiectiv educarea, constientizarea tinerilor in ceea ce priveste primul ajutor, mai ales in caz de accident rutier si conducerea preventiva in traffic, deoarece In urma statisticilor efectuate din desfasurarea proiectelor pe prim ajutor, preventie rutiera, consumului de alcool la volan am constantat ca foarte multi tineri sunt implicati in accindete rutiere, multi tineri nu stiu cum sa reactioneze in cazul unui accident rutier si neexistenta unui cadru legal pentru a le oferi pasionatilor de automobilism sa isi demonstreze abilitatile in condus.

In perioada 05.05 – 11.05.2012 s-a desfasurat prima parte a proiectului ce a cuprins un curs de prim ajutor, unde 20 de tineri au fost instruiti.

A doua etapa a proiectului a constat in participarea ASMV-ului la evenimentul automobilistic desfasurat in parcarea Maritimo Constanta –“Motul Motosport Event” ca si partener. In cadrul evenimentului ASMV a asigurat asistenta medicala, dar a pregatit si o simulare de accident rutier in care au fost implicate doua victime: pieton si sofer. Simularea avand un foarte mare succes, spectatorii, dar si concurentii apreciind indemanarea membrilor ASMV in acordarea primului ajutor in caz de accident rutier. In ceea ce priveste asistenta medicala acordata de ASMV s-a ridicat la nivel inalt in cadrul evenimentului o persoana a suferit un infart miocardic acut, acesta fiind diagnosticat rapid si transportat de urgenta la Unitatea de Primire Urgenta a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta.


Prima Clipa Conteaza Junior

Asociatia Studentilor si Medicilor Voluntari in parteneriat cu Centrul Medical Provita 2000 au desfasura in perioada 2 -3 Aprilie 2012, proiectul “Prima Clipa Conteaza Junior”. Acest proiect se adreseaza copiilor de scoala generala si au invatat ce sa faca in situatia in care o persoana are nevoie de asistenta medicala pana la venirea cadrelor calificate. Proiectul pilot s-a desfasurat in 2 zile cate 4h in fiecare zi, iar tematica a fost urmatoarea: Ce inseamna 112?, Cum trebuie sa evalueze o victina? Ce facem la o hemoragie? Ce facem la fractura? Ce facem la entorsa?, Ce facem la arsura?, Ce facem la degeretura?, Ce facem atunci cand ne taiem? Ce facem in caz de dezastre. Elevii au urmat 8h de intruire teoretica si practica. Dupa inchierea pregatirii copii au sustinut un test pe care l-au trecut cu brio.

La finalul proiectului dupa centralizarea unui chestior pe care elevii l-au completat, am avut surpriza placuta in care copii au cerut ca acest proiect sa devina program, ca si alti colegi ai lor sa aiba acces la informatia medicala de prim ajutor.

 

“Gala Sanatatii”

Gala Sănătăţii 2011 este cel mai important şi cel mai aşteptat eveniment al anului, care premiază realizările deosebite în domeniul sănătăţii. Conceptul inovator al Galei Sănătăţii încurajează recunoaşterea şi aprecierea medicilor care au obţinut rezultate remarcabile pe parcursul ultimului an, dar şi a tuturor celor care militează pentru o viaţă sănătoasă.

La aceasta gala a fost invitata sa participe la sectiunea Premiul pentru cea mai activă asociaţie a studenţilor la medicină si Asociatia Studentilor si Medicilor Voluntari, reprezentata de Dr. Dan Pletea. In urma evaluari activitatii pe parcursul anului 2011 a domnului  Dr. Dan Pletea in cadrul Asociatie Studentilor si Medicilor Voluntari, i-a fost acordat locul 2.

Asociatia Stundetilor si Medicilor Voluntari doreste sa multumeasca organizatorilor Galei Sanatatii 2011 pentru onoarea care ne-a fost acordata prin a participa alaturi de mari personalitati ale medicine romanesti si promitem ca ne vom urma deviza “Sanatatea este mai valoroasa decat orice avere”

“Armonie si Sanatate”

Filiala de Cruce Rosie Constanta impreuna cu: Cabinet de Psihoterapie si Dezvoltare Personala “OM”, Centrul Medical Provita 2000 si Asociatia Studentilor si Medicilor Voluntari desfasoara pe parcursul a 8 luni proiectul “Armonie si Sanatate”

De ce acest proiect? Desi in ultimii 30 de ani medicii au recunoscut gradual efectul stresului psihologic si noi credem ca stresul se refera la efectul negativ pe care il au emotiile asupra corpului nostru. Realitatea este insa sensibil mai complexa.Exista multe si diferite t     ipuri de stres, nesesizabile la prima vedere, dar care sunt postentiale si de cele mai multe ori, efective amenintari ale sanatatii.

Starile de veselie, implinirea, bucurie pentru viata, recunostinta sunt “un medicament” natural care imbunatateste starea generala de sanatate. Pe de alta parte emotiile negative precum ura, mania, gelozia, frica si altele de acest tip au un efect devastator asupra sanatatii. Consideram ca normalitate echilibrul dintre diferite organe si sisteme ale corpului, dintre corp si emotii, precum si dintre corp si mediul inconjurator. Daca pentru un motiv oarecare echilibrul uneia dintre componente se schimba atunci sunt conditii de aparitie a unor boli: cardiovasculare, respiratorii, endocrine, digestive, renale, etc.

Prin acest proiect Filiala de Cruce Rosie Constanta, Cabinet de Psihoterapie si Dezvoltare Personala “OM”, Centrul Medical Provita 2000 si Asociatia Studentilor si Medicilor Voluntari incearca constientizarea persoanele participante la proiect ca mentinerea sanatatii necesita o buna capacitate de a face fata stresului.

        “Armonie si Sanatate” se adreseaza atata copiilor cat si adultilor.

“Sunt Responsabil”

 Delincvenţa juvenilă reflectă o inaptare la sistemul juridic şi moral al societăţii, fiind cea mai importantă dintre devianţele negative, care includ violarea şi încălcarea normelor de convieţuire socială, integritatea persoanei, drepturile şi libertăţile individului, afectând întreaga comunitate.

Comportamentul deviant are la origine o serie de factori, printre care se numără influenţa negativă a anturajului şi informarea insuficientă cu privire la pedepsirea faptelor antisociale.

Astfel, scopul campaniei „Sunt responsabil!” vizează educarea antiinfracţională a tinerilor în vederea evitării implicării acestora în comiterea de fapte antisociale.

Furtul reprezintă o infracţiune comisă adesea de către tineri, inclusiv minori, integraţi în anturaje dubioase care îşi ocupă timpul implicându-se în activităţi infracţionale.

Unul dintre obiectivele specifice ale campaniei constă în informarea, pe parcursul a 3 luni, a unui număr de 2000 de tineri cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani, din 5 localităţi din mediul rural, de pe raza judeţului Constanţa, cu privire la consecinţele implicării în comiterea infracţiunii de furt, sub influenţa anturajului.

Cel de-al doilea obiectiv al proiectului vizează informarea, pe parcursul a 3 luni, a unui număr de 2000 de tineri cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani, din 5 localităţi din mediul rural de pe raza judeţului Constanţa, cu privire la alternativele pozitive de petrecere a timpului liber în detrimentul activităţilor infracţionale.

Proiectul se va implementa în 5 localităţi din mediul rural, selectate în funcţie de situaţia statistică înregistrată la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa, activităţile fiind desfăşurate de către tinerii voluntari ai Asociaţiei Studenţilor şi Medicilor Voluntari şi poliţiştii desemnaţi.

 

“Ancorat in Realitate”

Plantele etnobotanice, consumate în special de către tineri, s-au dovedit a fi deosebit de periculoase pentru sănătate, având efecte similare drogurilor. Unul dintre factorii care favorizează consumul acestor substanţe este insuficienta informare cu privire la efectele lor, ţinând cont de faptul că au invadat recent piaţa drogurilor.

Proiectul „Ancorat în realitate” vizează reducerea riscului de victimizare a tinerilor împotriva consumului de substanţe psihoactive denumite generic „etnobotanice”, principalele obiective constând în informarea tinerilor şi părinţilor cu privire la riscurile consumului acestor substanţe. Astfel, proiectul se va implementa în 3 licee din municipiul Constanţa, beneficiarii direcţi ai proiectului fiind elevii acestor unităţi de învăţământ, dar şi părinţii.

Întrucât, în nenumărate rânduri, educaţia „de la egal la egal” s-a dovedit a fi foarte eficientă, proiectul se va desfăşura prin intermediul unui număr de 6 tineri voluntari recrutaţi de către Asociaţia Studenţilor şi Medicilor Voluntari, din cadrul celor 3 licee în care se ve implementa proiectul, cu sprijinul specialiştilor

din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa-Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii.

Pentru desfăşurarea în bune condiţii a activităţilor în care vor fi implicaţi, în mod direct, tinerii voluntari vor participa la o sesiune de informare-instruire pe tema prevenirii consumului de plante etnobotanice, susţinută de către reprezentanţii Asociaţiei Studenţilor şi Medicilor Voluntari şi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa.

 

“Stop Violenta”

Proiectul vizează combaterea violenţei împotriva femeilor din mediul rural prin informarea acestora, a membrilor familiilor lor şi a întregii comunităţi cu privire la drepturile pe care le au ca oameni şi ca cetăţeni ai acestei ţări, prevederi legale de natură să protejeze femeile abuzate şi să pedepsească agresorii, precum şi instituţii care le pot oferi ajutor specializat.

Modul în care proiectul promovează elemente sau abordări inovatoare şi cum susţine acesta creativitatea şi antreprenoriatul:

Proiectul nu vizează doar informarea femeilor, membrilor familiilor lor şi a comunităţii, ci şi sensibilizarea şi conştientizarea acestora prin metode non-formale. Organizatorii proiectului vor pune în scenă o piesă de teatru-forum pe tema violenţei împotriva femeilor, prezentând o situaţie cât mai aproape de realitate şi încercând să surprindă problemele prin care trece o femeie abuzată de soţul ei, modul în care acest tratament discriminatoriu afectează persoana în cauză, viaţa de familie, relaţiile sociale şi performanţele la locul de muncă. După punerea în scenă a piesei de teatru, familiile prezente în sală, vor fi invitate să discute liber pe baza celor vizionate, dialogul fiind condus spre conştientizarea urmărilor grave pe care le are violenţa în familie şi identificarea unor soluţii  pentru armonizarea vieţii de familie. În discuţie vor fi antrenaţi reprezentanţi ai Poliţiei din localitate cu competenţe în domeniul abordat care, printre altele, vor informa pe cei prezenţi cu privire la prevederile legale referitoare la violenţa în familie.

Menţionăm faptul că iniţiativa organizatorilor acestui proiect reprezintă prima

acţiune de acest gen derulată vreodată în satele şi comunele din judeţul Constanţa, selectate în scopul implementării proiectului.

Scenariul piesei de teatru va fi conceput de către tinerii implicaţi direct în punerea ei în scenă şi vor fi susţinuţi de către tinerii organizatori ai proiectului şi un actor profesionist. Actorii care vor juca în piesa de teatru şi vor scrie scenariul vor fi recrutaţi din rândul tinerilor din cadrul Centrelor de plasament sau tineri rromi, dar şi alţi tineri, dornici să participe la realizarea acestui proiect. Astfel, vor fi stimulate creativitatea şi spiritul de iniţiativă a acestor tineri, care vor depune un efort comun în scopul atingerii obiectivelor propuse în cadrul proiectului.

Un alt element inovativ al acestui proiect constă în combinarea non-formalului cu formalul, întrucât întreaga activitate va fi condusă de către tinerii care au iniţiat proiectul şi cei atraşi în proiect, însă vor fi susţinuţi de  reprezentanţi ai Poliţiei şi alte autorităţi locale care vor aduce un plus de credibilitate şi siguranţă, datorită prestanţei instituţiilor pe care le reprezintă

 

“Cum Calatorim” 

Asociatia Studentilor si Medicilor Voluntari impreuna cu Fundatia Centrul de Medicina Turistica Marea Neagra, Spitalul de Boli Infectioase Constanta, Facultatea de Medicina Constanta, Universitatea Ovidius Constanta, Directia de Sanatate Publica Judeteana Constanta, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta si Inspectoratul Scolar Judetean Constanta va derula in perioada 1.09.2009-31.11.2009 proiectul “Cum calatorim?”. Acest proiect urmareste informarea si sensibilizarea tinerilor in ceea ce priveste riscurile pe care le pot intalni in momentul calatoriilor atat in tara cat si in afara granitelor.

Ca si rezultat al proiectului desfasurat anterior s-a constantat din completarea chestionarelor si in urma discutiilor purtate cu elevii implicati, necesitatea derularii acestui proiect ca si educatie medicala a tinerilor, adolescentii fiind interesati de aceasta problema si sugerand ca astfel de notiuni ar fi trebuit sa se introduca in programa lor de invatamant si incurajandu-ne sa desfasuram in continuare aceste proiect.

Pentru tara noastra, educatia medicala este o problema. Conform studiilor educatia medicala in ceea ce priveste conduita medicala in cazul calatoriilor lasa de dorit. Tinerii nu stiu la ce boli se pot expune in zonele in care calatoresc, nu stiu cui sa se adreseze in cazul contactarii unor boli, ce vaccinuri trebuie sa faca in momentul in care pleaca intr-o calatorie, unde sa se adreseze inainte de plecarea in calatorie.

Campanie de informare HIV

Proiect desfasurat cu ocazia zilei internationale HIV, ce a constat in informarea asupra importantei infectiei HIV precum si a cailor de transmitere, metode de protejare si riscuri. S-au impartit prezervative si materiale informative, iar tinerii au putut sa se testeze gratuit pentru depistarea infectiei cu HIV. Partereni in acest proiect: Societatea pentru Educatie Contraceptiva si Sexuala.

 

“Mai buni de Craciun”

Campanie de strangere de fonduri pentru utilarea sectiei de Sugari Terapie Intensiva a Spitalului Judetean de Urgenta Constanta si promovarea echipei “Maini indemanatice” din cadrul Grup Scolar Topraisar. A fost organizata o expozitie cu vanzare de obiecte de artizanat cu tematica medicala, lucrate manual de catre elevii Grupului Scolar Topraisar. Fondurile stranse au fost folosite pentru achizitionarea de materiale si aparatura necesara sectiei de STI. Elevii au fost de asemenea premiati. Parteneri: SCJU. Sponsori: Temco, Trident.

“Eu sunt OK, tu esti OK”:

Proiectul vizeaza informarea tinerilor de liceu cu privire la drogurile injectabile şi riscurile asociate acestora, îndeosebi transmiterea  de boli infecţioase precum HIV/SIDA, hepatite C, B, ca urmare a folosirii în comun a echipamentului de injectare si cultivarea unei atitudini de toleranţă şi acceptare a  celor care suferă de boli infecţioase asociate consumului de droguri injectabile. Parteneri: Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog

Campanie de preventie a diabetului si hipertensiunii arteriale in randul tinerilor

Proiectul consta in informarea tinerilor pana in 35 de ani despre ce inseamna hipertensiunea arteriala si hiperglicemie, ce importanta au acestea pentru sanatatea lor si indrumarea catre specialist a celor descoperiti cu hipertensiune arteriala si hiperglicemie. Vom amenaja un stand pentru consiliere si masurarea gratuita a tensiunii si glicemiei.

Stop alcoolului la volan!

Proiectul vizeaza responsabilizarea tinerilor cu privire la pericolul conducerii autovehiculelor sub influenta alcoolului si a alor droguri, prin sesiuni de informare-educare, ce cuprind urmatoarele componente: educatie rutiera (comportament responsabil in trafic, infractiuni, contraventii pe fondul consumului de alcool), efectele consumului de droguri la volan, primul ajutor in situatia producerii accidentelor rutiere.

Noaptea Alba” 2007 si 2008

ASMV a organizat in cadrul acesteia, o expozitie la muzeul “Ion Jalea” cu lucrari artizanale traditionale (paretare, masti, obiecte decorative) ale echipei “Maini indemanatice”. Prin acest proiect s-au promovat copii deosebiti din comuna Topraisar si arta popular traditional. Vizitatorii muzeului fiind foarte impresionati de ceea ce au iesit din mainile acestor micuti.